Tiedätkö sen tunteen kun törmäät johonkin juttuun, joka samantien muuttaa jotain siitä, mitä olet tai kuvittelet olevasi ja miten suhtaudut asioihin ympärilläsi? Sellainen rakkautta ensisilmäyksellä tyyppinen tilanne? 
Just näin kävi mulle kiipeilyn kanssa. 
Melkein 30 vuotta mun elämästä oli mennyt niin, että en pitänyt itseäni millään tavalla urheilullisena tyyppinä. Ala-asteen liikuntatunneita jäi reppuun lähinnä sellaista matala-asteista traumaa liikuntaa kohtaan, olin meidän luokan pienempikokoista osastoa ja useimmiten viimeisten joukossa kun joukkueita jaettiin. Kymmenvuotiaana innostuin hetkeksi lumilautailusta, mutta etelä-Suomen lyhyet talvet tarjosivat harrastusmahdollisuuksia niukahkosti. Vaikka kaikenlaisia lajeja tulikin testailtua, ei mikään oikein tuntunut sillä lailla omalta että olisin halunnut johonkin sitoutua pidemmäksi aikaa. Vähän aikuisempana uin satunnaisesti ja tasasin väliajoin lähdin kavereiden perässä salille treenaamaan, mutta sekin oli niin pirun tylsää että muutaman viikon treenien jälkeen kuukausikortti jäi pölyttymään.
Kolmen kympin kieppeillä sitten ystäväni houkutteli mut Salmisaareen kokeilemaan kiipeilyä ja siellä itsevarmistavissa se lamppu vihdoin syttyi! Sain heti juonesta kiinni ja homma tuntui kiehtovalta ja palkitsevalta, fiiliksiä joita en osannut yhdistää mihinkään urheiluun liittyvään. Kolmannella kiipeilykerralla repusta löytyi jo omat kengät, kaipa sitä kutsutaan sitoutumiseksi. 
Nyt melkein kymmenen vuotta myöhemmin lienee turvallista sanoa että kiipeily on mulle valokuvauksen ohella yksi elämäni suurimpia intohimoja. Ja mikäs sen parempaa kun lyödä niitä munia samaan koriin, joten sanomattakin on selvää että kiipeilyreissuilla kamera kulkee aina mukana. Jokaisella reitillä on tarinan kaarensa, täyden skaalan verran tunteita, yllättäviä käänteitä, vaikeuksia, epäonnistumisia ja lopulta topissa se paras palkinto, onnistuminen. Sellaisia tarinoita mä haluan kiipeilykuvauksella kertoa.
Olehan siis ihmeessä yhteyksissä jos sulla pyörii mielessä seuraavaa projektia, joka ansaitsee saada tarinansa kerrotuksi!

Back to Top